2018. már 01.

Facebook diktatúra

írta: MySentiment
Facebook diktatúra

Szinte nincs olyan hónap, hogy valamelyik országban ne lennének választások. A minket is érintő külföldi és természetesen a magyar választásokról a sajtó részletesen beszámol. Naponta jelennek meg hírek arról, hogy Magyarország vagy Lengyelország épp mit vétett a demokrácia ellen.

Mindeközben több száz millióan több órát eltöltünk a Facebookon. Azért megyünk, hogy bejelöljünk mindenkit akivel aznap találkoztunk, a vállalkozásokról rossz – vagy néha jó véleményt írjunk, vagy csak felvegyük a kapcsolatot. A mobil applikációval gyakorlatilag folyamatosan a Facebookon vagyunk, még akkor is ha éppen nem vagyunk ott aktívak.

De mi is ez a Facebook valójában? Sokat segít ha megnézzük a Facebook szerepét a legutóbbi amerikai elnökválasztásba. A Facebookozok száma rengeteg ország állampolgárainak számát meghaladja. Amikor regisztrálsz arra buzdítanak, hogy adj a Facebooknak hozzáférést levelezésedhez, amiből kiveszik az e-mail címeket és felajánlják, hogy az ott listázott címzettek a lehetnek a barátaid. De más módokon is potenciális ismerősöket mutat nekünk a Facebook – sokszor olyanokat akiket nem is ismerünk.

A Facebook saját szabályrendszert állít, önkényesen teríti a híreket és információkat – nem Te döntöd el, hogy mit látsz az idővonaladon. A rendszer jellegéből adódóan hamis hírek juthatnak el hozzánk – persze csak akkor ha fizetnek érte. A Facebook oldalak – melyeket likeolunk vagy követünk – hírei is csak akkor jutnak el hozzánk, ha az oldal fizet érte. Pedig sokszor azért likeolunk egy oldalt, mert érdekel a személy vagy a termék, esetleg várjuk mikor jelentik be az akciókat. Ha be vagy jelentkezve és úgy böngészel – akár a Facebookon belül vagy kívül, akkor a Facebook feljegyzi, hogy merre jársz, mi az érdeklődésed – mindezt úgy, hogy nem tudsz ellene tenni. A Google a Chrome böngészőben nemrég bevezette a reklámok blokkolását – kiváncsi vagyok mikor vezeti valaki be a Facebook tevékenység-követés blokkolását.

Persze az eddig leírtak alapján mondhatjuk, hogy arról van szó, hogy egy üzleti vállalkozás (Facebook Inc) üzleti alapon nyújt egy szolgáltatást és maximalizálja a profitot. Nézzük meg mi van akkor, ha a Facebook úgy gondolja, hogy egy felhasználó szabályt szegett – olyanokat jelölt ismerősnek akiket valójában nem ismer, vagy olyan bejegyzést tesz közzé, ami a Facebook rendszere szerint nem elfogadható. Kizárja az illetőt. Mit kell tennie a kizárt felhasználónak, hogy ismét használhassa a Facebookot? Fel kell tölteni fényképes igazolványának másolatát – amit Magyarországon még a bankunknak sem szabadna (https://www.nlcafe.hu/ezvan/20170621/szemelyes-okmanyok-szemelyi-igazolvany-adatvedelem/) az Adatvédelmi Biztos szerint. Mindezt annak ellenére, hogy az illetőnek több száz ismerőse van.

Az ismerőseid miatt „kénytelen” vagy Te is Facebookozni, mert egyébként lemaradsz – de nem csak nincs beleszólásod abba, hogy mi hogyan történik a Facebookon, de még ki vagy téve annak is, hogy kizárhatnak, megszüntethetik az oldalainkat, törlik posztjainkat. Közben begyűjtenek minden információt rólunk, és ezt profitszerzésre használják fel. Én biztosan nem akarok ebben a diktatúrában élni, de a közel ezer „ismerősöm” a Facebookon próbálja megosztani velem fotóit gondolatait, tehát nincs alternatívám.

Vállalkozások szempontjából, kis összegből lehet készíteni egy honlapot, és ott információkat közölni, de ma már ahhoz, hogy a vállalkozás érvényesüljön a Facebookon kell lenni. Ott viszont csak egyesével fizetett hirdetések segítségével tud a vállalkozás érvényesülni, követői nagy részét nem éri már el ingyen. És ha a vállalkozás tulajdonosát (vagy a Facebook oldal üzemeltetőjét) kizárják törlik a vállalkozás Facebook megjelenését is.

A Facebook teremtett egy olyan helyzetet, hogy nem tudsz nem ott lenni, de ha ott vagy akkor egy diktatórikus feltételrendszert kell elfogadnod: nem a legjobb ajánlatokról és információkról értesülsz, hanem arról amiért fizet a közzé tevő, a Facebook a böngészési szokásaidat profitszerzésre felhasználja, és ha az érdekei úgy kivánják, akkor kizár rendszeréből. Ez így egy diktatúra.

Szólj hozzá

diktatúra Facebook