2018. ápr 20.

Nincs értelme az egyéni képviselőknek a parlamentben

írta: MySentiment
Nincs értelme az egyéni képviselőknek a parlamentben

Pár hete volt a legutóbbi parlamenti választás az országban. A 199 fős parlamentben 106 egyéni képviselőjelölt van, akiket egy-egy választókörzet többsége szavazott meg. Ebből 91-et most (is) egy – pontosabban 2 közösen induló – párt - a FIDESZ - szerezte meg. Ennek kapcsán kezdtem el gondolkodni, hogy pontosan mi is az egyéni képviselők értelme, ha a parlamentben a szavazásokkor pártfegyelem működik – azaz pártja megbünteti azt a képviselőt aki a párt döntése ellen szavaz. Azt is hozzáteszem, hogy pártfegyelem létezik más országokban is, tehát nem magyar találmány.

Bár az új parlament még nem alakult meg, mivel a képviselők nagy része nem most lett először képviselő valószínűsíthető, hogy az eddigi gyakorlat fog folytatódni. Egy törtvényjavaslatot általában relatívan rövid ideig tárgyalnak, ami alatt a párt központi véleményét a vezérszónokok – a parlamenti pártok kijelölt személyei, legtöbbször a frakcióvezetők közvetítik, majd a vita következik. Ilyenkor egy-egy képviselő – egyéni vagy listás mandátumú – mondja el véleményét érveit. Ezt követi a szavazás.

Ha egy terület megválaszt egy képviselőt akkor azt várja el tőle, hogy a terület érdekeit képviselje – természetesen összeegyeztetve ezt az országos érdekekkel. Ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy az országos érdek az a többségi párt álláspontja – hiszen az mindig a párt koncepcióján alapul, így tényszerűen nem veszi az ország érdekeit figyelembe.

Régebben megkérdeztem erről politikusokat is. Ők azt mondták nekem, hogy egyrészt a frakcióüléseken az egyéni képviselők az általuk képviseltek érdekei alapján vitáznak majd kialakítanak egy közös álláspontot, másrészt a parlamenti vitában szabadon elmondhatják véleményüket. Míg az előbbi elfogadható érv lenne, ha nem tudnám ugyanezen politikusoktól, hogy a frakcióüléseken „kialakuló” álláspontok valójában a párt erős embereinek ráhatására jön létre és nem az ülés résztvevőinek többségi akarata alapján. Másrészt a parlamenti vitának nincs értelme, ha az ott elmondott álláspontot nem lehet szavazattal is képviselni.

Voltak az elmúlt 8 évben is politikusok – még a FIDESZ köreiben is – akik egyes kérdésekben meggyőződésük miatt nem követték a kötelező pártfegyelmet – de ezeket a politikusokat párjuk végül kizárta, megbüntette. Bár vannak olyan politikusok akik akár a benzin árát is csökkentettni tudják választókörzetükben.

Szerintem egy igazi demokráciában egy egyéni képviselőnek igenis ki kell állnia a területe érdekeiért, ráadásul nem csak saját álláspontja alapján, hanem adott esetben azon választók érdekében is akik nem is őrá szavaztak – mert például nem osztották világlátását. Elvárom az én parlamenti képviselőktől, hogy ne csak azért tartsanak kapcsolatot választókerületükkel, hogy a pártjuk érdekeit szolgálják, hanem hogy a választókerületi polgárok véleményét, érdekeit megismerjék – és közvetítsék ezt a frakciók, a parlament felé szóban és szavazattal egyaránt. Ez alól csak olyan esetek lehetnek kivételek, ha annyira egyedi érdekről van szó, hogy az amúgy az ország számára egyéb – pl. gazdasági, diplomáciai veszélyt jelent.

Mindaddig amíg nem látom az egyéni képviselői akarat érvényesülését a parlamentben teljesen értelmetlennek érzem az egyéni képviselők megválasztását, és még a 199 fős parlament is értelmetlen, elég lenne akár csak 19 képviselő is akik a választáson elért eredményeik súlyozása alapján szavazhatnának.

Olyan törvényjavaslatok, törvények mint pl. az internet adó vagy a vasárnapi boltzár jól, és olyan ötletek mint az olimpia jól mutatják, hogy mennyire nem jut el a parlamentbe a szavazói akarat, érdek, és jól tükrözik annak veszélyét is, hogy az a párt amely szavazatok 48%-át kapja meg a parlamenti helyek 67%-át birtokolja. A politika akkor lehetne más, ha a választókerületek többségéből olyan képviselők jutnának a parlamentbe, akik nem csak saját akarattal rendelkeznek, hanem szándékkal is, hogy akaratukat és az általuk képviseltek érdekeit hatékonyan tudják képviselni.

Szólj hozzá

politika választás parlament demokrácia politikusok pártfegyelem egyéni képviselő