2020. ápr 09.

Vírus-válság kezelés: körbetartozások

írta: MySentiment
Vírus-válság kezelés: körbetartozások

A vírus miatti vészhelyzet, kijárási korlátozás azt eredményezte, hogy egyik napról a másikra, felkészülés nélkül a gazdaság egész szektorai álltak le. Ez más gazdasági válságokhoz képest még nagyobb körbetartozás problémát indított el, mert a kis és közép vállalkozások zömének nincs megfelelő működő tőkéje akár csak egy havi költségeire sem – a nagyobbaknál pedig az adminisztráció akadozik, és ezért az amúgy is 30+ napos fizetési határidők csúsznak. Konkrétan tudok olyan vállalatról, ahol még papír alapú a számlák kezelése, de a teljes pénzügyi osztály hazaköltözött, home-officeból dolgozik, és a folyamatban levő számlák egy része az irodákban rekedt, és ezért csak a reklamációt követően kezdik el ...

Tovább Szólj hozzá

körbetartozás gazdasági válság coronavírus

2018. ápr 20.

Nincs értelme az egyéni képviselőknek a parlamentben

írta: MySentiment
Nincs értelme az egyéni képviselőknek a parlamentben

Pár hete volt a legutóbbi parlamenti választás az országban. A 199 fős parlamentben 106 egyéni képviselőjelölt van, akiket egy-egy választókörzet többsége szavazott meg. Ebből 91-et most (is) egy – pontosabban 2 közösen induló – párt - a FIDESZ - szerezte meg. Ennek kapcsán kezdtem el gondolkodni, hogy pontosan mi is az egyéni képviselők értelme, ha a parlamentben a szavazásokkor pártfegyelem működik – azaz pártja megbünteti azt a képviselőt aki a párt döntése ellen szavaz. Azt is hozzáteszem, hogy pártfegyelem létezik más országokban is, tehát nem magyar találmány.

Bár az új parlament még nem alakult meg, mivel a képviselők nagy része nem most lett először képviselő valószínűsíthető, hogy az eddigi gyakorlat fog ...

Tovább Szólj hozzá

politika választás parlament demokrácia politikusok pártfegyelem egyéni képviselő

2018. ápr 16.

Érdemes Michelin csillagos éttermett is kipróbálni!

írta: MySentiment
Érdemes Michelin csillagos éttermett is kipróbálni!

Aki szokott étterembe járni, és nem sajnál 5000 – 10000 forintot fejenként, kipróbálhatja milyen Michelin csillagos étteremben enni. Annak érdemes ezt megtenni aki nem „zabálni” jár étterembe, hanem minőségi élményre vágyik – szerintem nem fog éhesen távozni.

A napokban én is ilyen próbát tartottam a Costes Downtown ebédjét kostoltam meg és nembántam meg. Már a belépés utáni pillanatokban éreztem, hogy különleges élményben lesz részem. Az ajtón belépve kedves pincér fogadott, aki levette kabátomat, azt a ruhatárban elhelyezte és az asztalhoz kísért. Rögtön jött kolléganője, aki köszöntött minket az étteremben.

Első kérdése ételallergiára vonatkozott. Amikor elmondtam, hogy csak gluténmentes ételeket fogyasztok ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 10.

A Notre Dame-i toronyőr az Operett színházban

írta: MySentiment
A Notre Dame-i toronyőr az Operett színházban

Nemrég módomban volt megtekinteni A Notre Dame-i toronyőr musicalt az Operett színházban. Az utóbbi időben ritkábban jutok el kedvenc műfajom előadásaira, így mindig gondosan választom ki mit nézzek meg. A Notre Dame-i toronyőr természetes választás volt hiszen a zenés színház egyik legelismertebb magyar műhelyében készült, a legjobb művészek közreműködésével.

Ezen túl menően ez volt KERO (Kerényi Miklós Gábor) utolsó munkája az Operett színházban. KERO-t kb. 25 évvel ezelőtt ismertem meg, amikor én is ebben a szakmában tevékenykedtem. Bár emberileg nem kedveltük meg egymást, mégis azt gondolom, hogy a magyar zenés színház legnagyobb szakembere, rendezője ő – eddig egyetlen munkájával sem okozott csalódást. Viszont ...

Tovább Szólj hozzá

kritika színház musical Victor Hugo Operett Színház Kerényi Miklós Gábor KERO

2018. már 22.

Szemtelen vagy találékony sofőrök?

írta: MySentiment
Szemtelen vagy találékony sofőrök?

 Az utóbbi időben sokat autózom a fővárosban. A nyugodt vezetők közé tartozom, régen rájöttem már, hogy ha idegeskedem, ordibálok, bemutatok más sofőröknek nem érek előbb célba. Sőt akkor sem érek hamarabb oda, ha tolakodok.

Az elmúlt évek belvárosi közlekedési fejlesztései autós szempontból arról szóltak, hogy ahogy a belvároshoz közeledünk folyamatosan szűnnek meg a sávok vagy kanyarodnak el más irányba. A cél teljesen érthető, csökkenteni az áthaladó járműforgalmat. A forgalom – és ezen keresztül a károsanyag kibocsátás valamint a zaj csökkentése – érthető és jó célok.

Ez a közlekedési környezet azonban két részre osztja az autósokat: az ügyeskedőkre és a balekokra.

Az ügyeskedő az aki abban a sávban ...

Tovább Szólj hozzá

közlekedés

2018. már 17.

Demokratikus a nyílt politikai taktikázás?

írta: MySentiment
Demokratikus a nyílt politikai taktikázás?

Aktívan folyik a választási kampány az országban. Az ellenzéki pártok latolgatnak, egymásra mutogatnak és arról értekeznek hogy együtt kell működniük, annak ellenére, hogy nézeteik jelentősen eltérnek egymástól. (Például Jobbik és Demokratikus koalíció).

Azon gondolkodtam el, hogy vajon az ennyire nyílt – azaz a médiában folyó – az elveken felülkerekedő taktikázás egyáltalán demokratikus-e. Fontos hozzátennem, hogy sajnos egyik párt illetve vezető politikus sem szimpatikus számomra, így most nem egyik vagy másik párt érdekében gondolkodtam ezen hanem az abszolút demokrácia megítélése szempontjából. Az én értelmezésemben a demokrácia a választási akarat érvényesülése – azaz amikor minden választónak módja van ...

Tovább Szólj hozzá

politika választás demokrácia politikusok pártok

2018. már 06.

Bitcoin: egyszerre úttörő és nagy rizikó

írta: MySentiment
Bitcoin: egyszerre úttörő és nagy rizikó

A Bitcoin az árfolyam ingadozások ellenére népszerű de egyben a befektetési szakmát megosztó befektetési lehetőség. A növekvő árfolyam miatt vonzó azoknak is akik fizetne vele és befektetőknek is – pedig egy olyan deviza ami mögött nincs semmilyen árú, biztosíték, kormány. Talán az opciós befeketetési termékekhez hasonlít legjobban – mint a hitel kötvények amik a 2008-as globális válság elindításáért is felelősek voltak. (Pontosabban a felelősök azon bankárok voltak akik felelőtlenül kibocsátották és üzemeltették ezen pénzügyi eszközöket).

2008 előtt nem volt lehetséges pénzt utalni a világon bárhonnan bárhova egy közbenső cég, bank (és törvények, szabályok, kormányok) igénybevétele nélkül. Ekkor jött Satoshi ...

Tovább Szólj hozzá

pénzpiac rizikó bitcoin digitális deviza

2018. már 01.

Facebook diktatúra

írta: MySentiment
Facebook diktatúra

Szinte nincs olyan hónap, hogy valamelyik országban ne lennének választások. A minket is érintő külföldi és természetesen a magyar választásokról a sajtó részletesen beszámol. Naponta jelennek meg hírek arról, hogy Magyarország vagy Lengyelország épp mit vétett a demokrácia ellen.

Mindeközben több száz millióan több órát eltöltünk a Facebookon. Azért megyünk, hogy bejelöljünk mindenkit akivel aznap találkoztunk, a vállalkozásokról rossz – vagy néha jó véleményt írjunk, vagy csak felvegyük a kapcsolatot. A mobil applikációval gyakorlatilag folyamatosan a Facebookon vagyunk, még akkor is ha éppen nem vagyunk ott aktívak.

De mi is ez a Facebook valójában? Sokat segít ha megnézzük a Facebook szerepét a legutóbbi amerikai ...

Tovább Szólj hozzá

diktatúra Facebook

süti beállítások módosítása